Ugrás a fő tartalomra

Vadonatúj QuickTime a Snow Leopard-ban (videó bemutatókkal)

A hamarosan megjelenő Mac OS X 10.6 egyik leglátványosabb újdonsága lesz a teljesen megújult QuickTime. Új kezelő felület, hang-, videó- és képernyőmozgás felvevő, közvetlen YouTube feltöltő. Lássuk mindezt működés közben!
A Snow Leopard-ban bemutatkozó QuickTime egy nagy ugrással a 10-es verziószámot kapta, ami jól mutatja, hogy sok és alapvető változással találkozhatunk a programban. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az eddig csak a fizetős, Pro változatban elérhető kép és hangrögzítés is belekerült, sőt ez még egy Screen Recording funkcióval is kiegészült. A felvett anyagoknak megvághatjuk az elejét és a végét, majd közvetlenül a programból feltölthetjük a YouTube-ra vagy a MobileMe galériába, de elmenthetjük az iTunes gyűjteményünkbe is.
A mellékelt videókon ezeket az újdonságokat mutatjuk be használat közben.
Az első videón látható az új felhasználói felület, amin a lejátszást vezérlő panelt tetszőleges elhelyezhetjük. Ha az egér nincs a lejátszó ablak felett, akkor automatikusan eltűnik a vezérlő sáv és az ablak kerete is. Természetesen a QuickTime X-ben is kedvünk szerinti méretre húzhatjuk a videó ablakát vagy átkapcsolhatunk teljes képernyős lejátszásra. Ekkor arra is van lehetőség, hogy intelligens nagyítással akkor is kitöltsük a képernyőt, ha annak más a méretaránya, mint az eredeti filmé.
A lejátszást vezérlő sávon egy új ikonnal érhetjük el a videómegosztási és vágási műveleteket. A Trim utasítás kiadása után a videó ablakának alján megjelenik egy filmcsík, ahol a jelenetképek segítik a pontos vágást. A film elejét és végét tudjuk ezzel a művelettel megváltoztatni. A vágott anyagot közvetlenül a QuckTime X-ből lehet feltölteni a YouTube-ra, ehhez csak a felhasználó nevünket és jelszavunkat kell megadni, illetve ki kell tölteni a videó adatait (név, leírás, kategória, címkék). A megfelelő formátumra való konvertálást és feltöltés már önállóan elvégzi a program.

A felvételi lehetőségek között találjuk a képernyőn történtek rögzítésére szolgáló Screen Recording utasítást. Beállíthatjuk, hogy a kép mellet a hangot is rögzítse-e a program és milyen legyen a felvétel minősége. Amint az a második videón látszik, teljes felbontásban, akadozás mentesen lehet rögzíteni mindent, ami a képernyőn történik. Még akkor is, ha közben egy másik QuickTime ablakban videót játszunk le. Természetesen ezeket a felvételeket is megvághatjuk és megoszthatjuk.

A QuickTime Pro használóinak nem újdonság, hogy a programmal belső vagy külső videokameráról felvételt lehet készíteni. Az azonban valószínűleg meglepetést fog okozni, hogy beépített ColorSync-nek köszönhetően, milyen kíváló minőségű felvételt lehet például egy egyszerű iSight kamerával készíteni. A harmadik videón egy MacBook beépített kamerájával készített felvételeket mutattunk be, amiken a vágáson kívül, nem végeztünk semmilyen utólagos szerkesztést.
A QuickTime X-et elsőként azok a Macintosh tulajdonosok fogják tudni kipróbálni, akik váltanak a Snow Leopard névre keresztelt OS X 10.6-ra. Az új QuickTime windows-os változatának megjelenési időpontja még nem ismert.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Síelőknek indított appot a Helly Hansen

Nincs is annál jobb, mint amikor a frissen hullott hóban szelhetjük a hegyeket. A Helly Hansen ezért új applikációt fejlesztett a téli sportok szerelmeseinek. A First Track alkalmazást azoknak találták ki, akik a legelső nyomokat szeretnék rajzolni a térdig érő szűz hóba. Az új app egy hagyományos ébresztőórából és egy speciális hó jelző funkcióból áll. Ha az éjszaka hullott hó mennyisége meghaladja az előre beállított értéket, a program reggel korábban ébreszt. Így a többieket megelőzve elsőként mehetünk fel a pályára, ahol friss szűzhó fog várni. Csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a legközelebbi síterepet, beállítjuk a hó mélységét, és hogy ettől függően hány órakor akarunk felkelni, majd nyugodtan alhatunk. A First Tracks gondoskodik róla, hogy semmiről ne maradjunk le. A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis -ban

2011 legizgalmasabb világrekordjai

A RecordSetter oldalra idén is számos érdekes és meghökkentő rekordkísérletről készült  videót küldtek be. A világ 50 országából érkezett és mozgóképes bizonyítékokkal alátámasztott rekordok száma több mint 8000 volt. Ezek közül az oldal üzemeltetői kiválogatták a tizenöt legérdekesebbet. A listában olyanok kaptak helyet, mint például a legtöbb ember felett elvégzett szaltó, a legtöbb egy kézben tartott ceruza, a harminc másodperc alatt legtöbb lenyelt borotvapenge vagy az a break táncos, aki a leghosszabb ideig, több mint 13 percig forgott megállás nélkül a fején.  A Top 15 rekord videóját itt lehet megnézni,  és ezek alapján bárki megpróbálhatja megdönteni ezeket a csúcsokat. Mielőtt azonban bárki erre szánja magát, gondoskodjon a kísérlet dokumentálásáról, mert csak így lehet elfogadtatni az esetleges új rekordot. Related articles Set your own bizarre World Record at Record Setter (lostateminor.com) How To Set A World Record: Here's What To Do (VIDEO) (huffingtonpost.com)

Netflix, Hulu és társai Magyarországról

Jónéhány olyan zenei és videó szolgáltatás van az interneten, amit hazánkból nem lehet elérni. Így azután csak szomorkodva olvashatjuk az ismertetőket, hogy milyen remek filmeket, tévésorozatokat nézhetnénk meg, illetve mekkora zenei kínálatból válogathatnánk, ha az USA-ból vagy néhány tőlünk nyugatabbra levő országból csatlakoznánk az internetre. Proxy és VPN beállításokkal ki lehet kerülni ezeknek a korlátozásoknak egy részét, azonban az ilyen megoldások meglehetősen bonyolultak és gyakran nagyon lelassítják az internetünk sebességét. A playmoTV szolgáltatás azonban rendkívül kényelmesen és mellékhatások nélkül teszi lehetővé, hogy Windows, Mac OS X, iOS, Apple TV, PS3, vagy Xbox 360 készülékkel nézzük a Netflix, Hulu Plus, Hulu, iTunes Store, Amazon Instant Video, NBC, ABC, CBS, Lifetime, FOX Soccer TV videó csatornáit, illetve válogassunk a Pandora, Spotify, Grooveshark, Last.FM hatalmas zenei kínálatából. A  playmoTV   oldalán részletes leírást kapunk, hogyan kell számítógépünket