Ugrás a fő tartalomra

Románia dobogós, mi nem kerültünk az első tíz közé

Nyilvánosságra hozták a tavalyi utolsó negyedévben mért világméretű internetes adatokat. A több szempont szerint toplistába állított országok között sajnos Magyarország sehol sem szerepel. Ennek legfeljebb azért örülhetünk, mert így ott sem találjuk hazánkat, ahol a világ legkevésbé behálózott országait sorolják fel.
Az amerikai Akamai Technologies negyedévente elkészíti azt a szabadon hozzáférhető jelentést, amelyben a világ 193 országát állítják sorrendbe internet elterjedtség, sávszélesség vagy éppen sebezhetőség szempontjából. A teljes anyagból (http://www.akamai.com/) nézzünk néhány érdekes, esetenként megdöbbentő adatot!  

Az összeállításból például megtudhatjuk, hogy melyik országokból indult ki a legtöbb  internetes támadás és milyen rendszerek voltak a kedvenc célpontok. A támadások legtöbbje az USA-ból, Kínából ás Svédországból indult el és a Microsoft-DS (Port 445), a WWW és a NetBIOS portokat támadták legtöbbször.  A vizsgált időszakban a hét napjai közül a hétfő és a péntek volt a legveszélyesebb, ezeken a napokon 20-25 százalékkal több internetes támadást észleltek.
Az  internet szolgáltatás kieséseket tárgyaló részben többek  között megemlítik az ARCOS tengeralatti kábel decemberi hibáját, ami Haiti három szolgáltatójából kettő teljes bénulását eredményezte. Több, mint három óra kellet ahhoz, hogy más útvonalakra terelődjön és helyreálljon az internet forgalom.  A legnagyobb méretű kimaradások listáját Egyiptom vezeti, ahol egy alkalommal több mint 1400 hálózat vált használhatatlanná. A hibák sorában India és Szaud-Arábia következik. Érdekes az a grafikon is, amelyik a legnagyobb közösségi oldalak “állásidejét” mutatja, Ezek alapján a Twitter használóknak kellett legtovább, pontosan 84 órán keresztül nélkülözniük kedvenc weboldalukat. Ezt a LinkedIn és Friendster követi, mindkettő több mint 40 órán keresztül volt elérhetetlen. 
Az internet elterjedéséről szóló táblázatokból kiderül, hogy a legtöbb egyedi IP címet, több mint 110 milliót az USA-ban találjuk, ezt 40 millióval Kína, illetve holtversenyben 27-27 millióval Japán és Németország követi. Az egy főre  jutó egyedi IP cím toplistájának első három helyezettje Svédország, Norvégia és a Kajmán szigetek. Mindhárom helyen 0.4 feletti ez az érték, azaz minden második-harmadik lakosnak van egyedi IP címe.
Az átlagosan legnagyobb sávszélességgel, 15 Mbps-kel Dél-Korea rendelkezik. Japán és Hong-Kong 7 Mbps átlagsebességgel foglalják el a második és harmadik helyet. Egy külön rangsort állítottak fel a széles sávval legjobban ellátott országokból. A mérési szempont itt az volt, hogy az összes internetkapcsolat közül hány százalék 5 Mbps feletti sebességű. A dobogó első helyére Dél-Korea került, itt a vonalak majdnem 70 százaléka ilyen gyors. A második Japán lett és Románia szerezte meg a harmadik helyet.  Szomszédunkban az internet kapcsolatok 45 százaléka 5 Mbps feletti.
Ha hiányoltuk hazánkat a toplistákból, az összeállítás vége felé örülhetünk, hogy azokba a táblázatokba sem kerültünk bele, amelyek a leglassabb internetelérésű országokat sorolja fel. A döntően 256 Kbps alatti sávszélességgel rendelkező országok első tíz helyezettje egy kivétellel, mind afrikai ország. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Síelőknek indított appot a Helly Hansen

Nincs is annál jobb, mint amikor a frissen hullott hóban szelhetjük a hegyeket. A Helly Hansen ezért új applikációt fejlesztett a téli sportok szerelmeseinek. A First Track alkalmazást azoknak találták ki, akik a legelső nyomokat szeretnék rajzolni a térdig érő szűz hóba. Az új app egy hagyományos ébresztőórából és egy speciális hó jelző funkcióból áll. Ha az éjszaka hullott hó mennyisége meghaladja az előre beállított értéket, a program reggel korábban ébreszt. Így a többieket megelőzve elsőként mehetünk fel a pályára, ahol friss szűzhó fog várni. Csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a legközelebbi síterepet, beállítjuk a hó mélységét, és hogy ettől függően hány órakor akarunk felkelni, majd nyugodtan alhatunk. A First Tracks gondoskodik róla, hogy semmiről ne maradjunk le. A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis -ban

2011 legizgalmasabb világrekordjai

A RecordSetter oldalra idén is számos érdekes és meghökkentő rekordkísérletről készült  videót küldtek be. A világ 50 országából érkezett és mozgóképes bizonyítékokkal alátámasztott rekordok száma több mint 8000 volt. Ezek közül az oldal üzemeltetői kiválogatták a tizenöt legérdekesebbet. A listában olyanok kaptak helyet, mint például a legtöbb ember felett elvégzett szaltó, a legtöbb egy kézben tartott ceruza, a harminc másodperc alatt legtöbb lenyelt borotvapenge vagy az a break táncos, aki a leghosszabb ideig, több mint 13 percig forgott megállás nélkül a fején.  A Top 15 rekord videóját itt lehet megnézni,  és ezek alapján bárki megpróbálhatja megdönteni ezeket a csúcsokat. Mielőtt azonban bárki erre szánja magát, gondoskodjon a kísérlet dokumentálásáról, mert csak így lehet elfogadtatni az esetleges új rekordot. Related articles Set your own bizarre World Record at Record Setter (lostateminor.com) How To Set A World Record: Here's What To Do (VIDEO) (huffingtonpost.com)

Netflix, Hulu és társai Magyarországról

Jónéhány olyan zenei és videó szolgáltatás van az interneten, amit hazánkból nem lehet elérni. Így azután csak szomorkodva olvashatjuk az ismertetőket, hogy milyen remek filmeket, tévésorozatokat nézhetnénk meg, illetve mekkora zenei kínálatból válogathatnánk, ha az USA-ból vagy néhány tőlünk nyugatabbra levő országból csatlakoznánk az internetre. Proxy és VPN beállításokkal ki lehet kerülni ezeknek a korlátozásoknak egy részét, azonban az ilyen megoldások meglehetősen bonyolultak és gyakran nagyon lelassítják az internetünk sebességét. A playmoTV szolgáltatás azonban rendkívül kényelmesen és mellékhatások nélkül teszi lehetővé, hogy Windows, Mac OS X, iOS, Apple TV, PS3, vagy Xbox 360 készülékkel nézzük a Netflix, Hulu Plus, Hulu, iTunes Store, Amazon Instant Video, NBC, ABC, CBS, Lifetime, FOX Soccer TV videó csatornáit, illetve válogassunk a Pandora, Spotify, Grooveshark, Last.FM hatalmas zenei kínálatából. A  playmoTV   oldalán részletes leírást kapunk, hogyan kell számítógépünket