Ugrás a fő tartalomra

Nem kukoricáznak: Blu-ray lejátszó az új Popcorn-ban

Az egyik legnépszerűbb hálózati média lejátszó család új taggal bővült, így már a Blu-ray tartalmak lejátszásának sincs akadálya.

Jelentős fejlesztésekkel érkezett meg a Popcorn C-200 készüléke, amelyikben a SigmaDesigns  SMP8643-as típusú, 667MHz-en működő processzora  és  512 MBájt RAM került.
A Lejátszo.hu-tól kölcsönkapott készülékbe egy Lite-On gyártmányú DVD-író/Blu-ray olvasó meghajtót és a belső USB portra pedig egy 4 GBájtos pendrive-ot szereltek. Ez utóbbi tökéletesen megfelelő a Blu-ray Live tartalmakhoz. Így a C-200 már teljes értékű Blu-ray lejátszó is, amin akár gyári, akár írható/újraírható, egy- és kétrétegű Blu-ray, DVD- és CD-lemezek is használhatóak és gyakorlatilag minden létező optikai lemezformátumot kezel.

A készülékben még maradt egy szabad SATA csatlakozás, és egy 2,5"-es merevlemezhely, így notebook merevlemez is telepíthető bele. Erre a tárhelyre akkor lehet szükségünk, ha torrentezésre vagy fájlszerverként (SMB, NFS, FTP) használjuk a készüléket.

Mivel a médiafájlok (MKV, M2TS, stb.) lejátszása már a korábbi Popcorn modelleken is tökéletesen megoldott, a C-200 igazi újdonságot csak a Blu-ray formátum terén hoz. A merevlemezre másolt Blu-ray fájlstruktúra, vagy Blu-ray ISO image fájl ugyanúgy lejátszható, akár hálózaton keresztül is, mintha egy valódi Blu-ray lejátszóban használnánk az optikai lemezeket.
Érdekesség, hogy a C-200  távvezérlője nem infrás, hanem rádiófrekvenciás (RF), így lassan leszokhatunk arról, hogy a készülék felé kell tartani az irányítót.
Az ethernet-kapcsolat gigabites lett, ami a gyakorlatban jelentősen felgyorsította a hálózaton keresztüli másolásokat. Erre a sebességnövekedésre a hálózaton keresztüli  Blu-ray ISO lejátszásnál is szükség van.
A lejátszó elején egy  kék háttérvilágítású LCD-kijelzőt is találunk, ami akkor lehet hasznos, ha csak zenét szeretnénk lejátszani és a tévé bekapcsolása nélkül böngészhetünk a könyvtárainkban.
A HDMI1.3-as kimenet mögötti elektronika már támogatja a 36-bites (színenként 12) színmélységet, amit manapság még nem igazán lehet kihasználni, de  ha lesznek ilyen filmek és ezek megjelenítésére alkalmas kijelzők, akkor a C-200-on már nem fog múlni a lejátszás.



Mindezeken kívül a Popcorn készülékek nagy erőssége a hálózati lejátszás: akár a helyi hálózaton található állományokat, akár internetes tartalmakat is a tévé képernyőre küldhetünk. Válogathatunk és kereshetünk a legnagyobb videó megosztó oldalak (YouTube, Google Video, MetaCafe, VideoCast, DL.TV és Cranky Geeks) filmjei között.  A videókat eredeti méretben, de akár a televízió teljes képernyőjére nagyítva is megnézhetjük. Az Audio menüponton keresztül elérhetjük a több ezer internetes rádióadást, műfaj és földrajzi terület szerinti csoportosításban. A fénykép-megosztókat is el tudjuk érni, így a Flickr-en és a Picassán tárolt képeinket vagy másokét diavetítésként láthatjuk viszont a képernyőn.
És végül még egy jó hír: a folyamatosan frissíthető firmware már magyar nyelven is elérhető.

Megjegyzések

  1. "És végül még egy jó hír: a folyamatosan frissíthető firmware már magyar nyelven is elérhető."
    A legelső verzióban is benne volt már a magyar, mivel a korábbi modellek kezelőfelületét örökölte a C-200, így 95%-ban ugyanazokkal a menüpontokkal és kiírásokkal találkozunk itt is.

    VálaszTörlés
  2. Ez jó cucc, már olvastam róla valahol, asszem ezeké a lejátszóké a jövő. A HTPC eleve gáz, mert vagy nagy böszme hangos, vagy egy vagyon a halk és szép ház, amit van kedvem kitenni a nappaliba is.
    A hálózatos lejátszásé a jövő, NAS-ra tenni a filmeket, zenéket, és enjoy...

    VálaszTörlés
  3. És ami még jó cucc emellett, a HDI Dune Base és Dune Prime lejátszók. Az ismerősöm most vett, és projektoron is zsír a képe!
    A Dunehd.hu -n vannak részletek a két lejátszóról.

    VálaszTörlés
  4. Érdekes kis oldal ez..

    3 hete nem jelenik meg a hozzászólásom
    Viszont "Imre" nevére kattintva érdekes módon valamilyen Dune oldalra jutok..

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Síelőknek indított appot a Helly Hansen

Nincs is annál jobb, mint amikor a frissen hullott hóban szelhetjük a hegyeket. A Helly Hansen ezért új applikációt fejlesztett a téli sportok szerelmeseinek. A First Track alkalmazást azoknak találták ki, akik a legelső nyomokat szeretnék rajzolni a térdig érő szűz hóba. Az új app egy hagyományos ébresztőórából és egy speciális hó jelző funkcióból áll. Ha az éjszaka hullott hó mennyisége meghaladja az előre beállított értéket, a program reggel korábban ébreszt. Így a többieket megelőzve elsőként mehetünk fel a pályára, ahol friss szűzhó fog várni. Csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a legközelebbi síterepet, beállítjuk a hó mélységét, és hogy ettől függően hány órakor akarunk felkelni, majd nyugodtan alhatunk. A First Tracks gondoskodik róla, hogy semmiről ne maradjunk le. A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis -ban

2011 legizgalmasabb világrekordjai

A RecordSetter oldalra idén is számos érdekes és meghökkentő rekordkísérletről készült  videót küldtek be. A világ 50 országából érkezett és mozgóképes bizonyítékokkal alátámasztott rekordok száma több mint 8000 volt. Ezek közül az oldal üzemeltetői kiválogatták a tizenöt legérdekesebbet. A listában olyanok kaptak helyet, mint például a legtöbb ember felett elvégzett szaltó, a legtöbb egy kézben tartott ceruza, a harminc másodperc alatt legtöbb lenyelt borotvapenge vagy az a break táncos, aki a leghosszabb ideig, több mint 13 percig forgott megállás nélkül a fején.  A Top 15 rekord videóját itt lehet megnézni,  és ezek alapján bárki megpróbálhatja megdönteni ezeket a csúcsokat. Mielőtt azonban bárki erre szánja magát, gondoskodjon a kísérlet dokumentálásáról, mert csak így lehet elfogadtatni az esetleges új rekordot. Related articles Set your own bizarre World Record at Record Setter (lostateminor.com) How To Set A World Record: Here's What To Do (VIDEO) (huffingtonpost.com)

Netflix, Hulu és társai Magyarországról

Jónéhány olyan zenei és videó szolgáltatás van az interneten, amit hazánkból nem lehet elérni. Így azután csak szomorkodva olvashatjuk az ismertetőket, hogy milyen remek filmeket, tévésorozatokat nézhetnénk meg, illetve mekkora zenei kínálatból válogathatnánk, ha az USA-ból vagy néhány tőlünk nyugatabbra levő országból csatlakoznánk az internetre. Proxy és VPN beállításokkal ki lehet kerülni ezeknek a korlátozásoknak egy részét, azonban az ilyen megoldások meglehetősen bonyolultak és gyakran nagyon lelassítják az internetünk sebességét. A playmoTV szolgáltatás azonban rendkívül kényelmesen és mellékhatások nélkül teszi lehetővé, hogy Windows, Mac OS X, iOS, Apple TV, PS3, vagy Xbox 360 készülékkel nézzük a Netflix, Hulu Plus, Hulu, iTunes Store, Amazon Instant Video, NBC, ABC, CBS, Lifetime, FOX Soccer TV videó csatornáit, illetve válogassunk a Pandora, Spotify, Grooveshark, Last.FM hatalmas zenei kínálatából. A  playmoTV   oldalán részletes leírást kapunk, hogyan kell számítógépünket