Ugrás a fő tartalomra

Notebook merevlemez csere SSD-re (videóval)

A flash memóriás tárolóknak számos előnye van, így nem csoda ha egyre többen tervezik a hagyományos merevlemez lecserélését SSD-re. Ez a művelet egyre egyszerűbb, mert már olyan készleteket is árulnak, ami minden eszközt tartalmaz a cseréhez.
Nézzük most a gyakorlatban, hogyan lehet kényelmesen és egyszerűen kicserélni a hordozható számítógépünk adattárolóját, csöndesebb és gyorsabb SSD-re úgy, hogy a csere után minden programunk és beállításunk  megmaradjon.

A cseréhez a Kingston legújabb SSDNow V Series 128 GB Notebook Kit-jét használtuk. Ez a csomag tartalmaz egy 2.5” méretű 128 Gbájtos SSD-t, egy USB SATA lemez tokot és egy lemez klónozó programot.
A csere első lépése a notebook merevlemezének kiszerelése. Ehhez általában csak néhány csavart kell eltávolítani, hogy könnyen hozzáférjünk, illetve ki tudjuk venni a régi lemezt. A hordozható gépeknél a merevlemezekre egy fedőlapot szoktak szerelni, ezt is el kell még távolítani. Ezután ezt a fedőlapot át kell szerelni az SSD-re és már tehetjük is vissza a helyére a kicserélt meghajtót, majd visszazárhatjuk a gép hátulját.
A gépből kivett merevlemezt tegyük be az USB-s házba és csatlakoztassuk a notebookhoz. Ha mindezzel készen vagyunk, és Windows operációs rendszert használtunk, akkor kapcsoljuk be a notebook-ot úgy, hogy közben a CD/DVD meghajtóban van a készlethez kapott, lemez klónozó programot tartalmazó CD. Figyeljünk arra, hogy az indításkor erről töltse be a rendszert a gép. A programból válasszuk a lemez klónozó menüpontot és adjuk meg, hogy az USB csatolón lévő merevlemez legyen a forrás és a gépben lévő SSD a cél lemezegység. A klónozást csak akkor lehet elvégezni, ha a régi lemezünkön nem volt több adat, mint az SSD kapacitásának 80%-a. A másolási művelet elindítása után már  csak várni kell. Például egy 80 Gbájtos lemez esetén közel egy órát vesz igénybe a klónozás. Amikor készen van, kivehetjük a CD-t, kihúzhatjuk az USB csatalón lévő régi lemezt és újraindíthatjuk a gépet. Az operációs rendszer betöltése a korábbinál jóval gyorsabb lesz és miközben minden alkalmazás és beállítás változatlanul fog megjelenni, egy jóval gyorsabb és csendesebb rendszerrel dolgozhatunk.

Annak ellenére, hogy a Kingston csomagja csak Windows-os klónozó programot tartalmaz, a MacBook tulajdonosok is könnyen kicserélhetik a gépükben lévő merevlemezt SSD-re. Ebben az esetben is a régi lemezt át kell szerelni az USB tokba és helyére kell tenni az SSD-t. A gép összeszerelése után az USB portra kell csatlakoztatni a régi lemezt, erről fog majd bekapcsoláskor boot-olni  MacBook. A rendszer betöltése után indítsuk el a Disk Utility alkalmazást és azzal töltsük át a régi merevlemez tartalmát az SSD-re. Ha a régi lemez nagyobb kapacitású volt, mint az SSD, akkor az ingyenes  Carbon Copy Cloner programmal lehet a klónozást elvégezni, de természetesen ebben az esetben sem lehet több adat a régi lemezen, mint amennyi az SSD-re elfér. A teszt során a klónozási művelet egy 80 Gbájtos lemez és egy MacBook Core 2 gép esetén több, mint 2 órát vett igénybe. Az újraindítás után az amúgy is gyors rendszer betöltés érezhetően illetve az alkalmazások indítása érezhetően gyorsabb lett.



A csere lépéseit bemutató videó végén látható egy mérési összehasonlítás ahol a piros csík a HDD, a kék pedig az SSD lemez teljesítményét mutatja.

Megjegyzések

  1. Szerény véleményem, hogy ha
    (1) elöbb szokásosan a HDD-vel rendszert bekapcs
    (2) SSD-t a mobilrackbe tesszük és géphez csatoljuk
    (3) után CCC-nek parancs, h klónozzon (OS X)
    - - belülröl(HDD-röl) kifelé(SSD-re) - -
    (4) majd szépen shut down és csavarhuzozunk és cseréljük fel a két vasat, akkor ...

    megúszunk egy "külsö usbrack-röl való bootolás" izgalmait is. :)

    VálaszTörlés
  2. Hali!
    Érdekelne, 5 éves Sata (1) csatlakozóval rendelkezö Macbook Pro-ba, érdemes e SSD-t cserélni..A SATA 2 mindenképp kell, vagy sokat számit a teljesitményen..esetleg lefojtja az újabb SSD-ket?

    Köszönet!

    VálaszTörlés
  3. En most allok egy Hdd csere elott a mostani Mac-ben ( mid 2009) egy 250-es hdd van es 500-ra cserelem. Az lenne a kerdesem, hogy CCC hasznalata elott z ures az uj 500-as Hdd-t at kelle formazzam vagy a CCC azt is megcsinalja?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Síelőknek indított appot a Helly Hansen

Nincs is annál jobb, mint amikor a frissen hullott hóban szelhetjük a hegyeket. A Helly Hansen ezért új applikációt fejlesztett a téli sportok szerelmeseinek. A First Track alkalmazást azoknak találták ki, akik a legelső nyomokat szeretnék rajzolni a térdig érő szűz hóba. Az új app egy hagyományos ébresztőórából és egy speciális hó jelző funkcióból áll. Ha az éjszaka hullott hó mennyisége meghaladja az előre beállított értéket, a program reggel korábban ébreszt. Így a többieket megelőzve elsőként mehetünk fel a pályára, ahol friss szűzhó fog várni. Csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a legközelebbi síterepet, beállítjuk a hó mélységét, és hogy ettől függően hány órakor akarunk felkelni, majd nyugodtan alhatunk. A First Tracks gondoskodik róla, hogy semmiről ne maradjunk le. A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis -ban

2011 legizgalmasabb világrekordjai

A RecordSetter oldalra idén is számos érdekes és meghökkentő rekordkísérletről készült  videót küldtek be. A világ 50 országából érkezett és mozgóképes bizonyítékokkal alátámasztott rekordok száma több mint 8000 volt. Ezek közül az oldal üzemeltetői kiválogatták a tizenöt legérdekesebbet. A listában olyanok kaptak helyet, mint például a legtöbb ember felett elvégzett szaltó, a legtöbb egy kézben tartott ceruza, a harminc másodperc alatt legtöbb lenyelt borotvapenge vagy az a break táncos, aki a leghosszabb ideig, több mint 13 percig forgott megállás nélkül a fején.  A Top 15 rekord videóját itt lehet megnézni,  és ezek alapján bárki megpróbálhatja megdönteni ezeket a csúcsokat. Mielőtt azonban bárki erre szánja magát, gondoskodjon a kísérlet dokumentálásáról, mert csak így lehet elfogadtatni az esetleges új rekordot. Related articles Set your own bizarre World Record at Record Setter (lostateminor.com) How To Set A World Record: Here's What To Do (VIDEO) (huffingtonpost.com)

Netflix, Hulu és társai Magyarországról

Jónéhány olyan zenei és videó szolgáltatás van az interneten, amit hazánkból nem lehet elérni. Így azután csak szomorkodva olvashatjuk az ismertetőket, hogy milyen remek filmeket, tévésorozatokat nézhetnénk meg, illetve mekkora zenei kínálatból válogathatnánk, ha az USA-ból vagy néhány tőlünk nyugatabbra levő országból csatlakoznánk az internetre. Proxy és VPN beállításokkal ki lehet kerülni ezeknek a korlátozásoknak egy részét, azonban az ilyen megoldások meglehetősen bonyolultak és gyakran nagyon lelassítják az internetünk sebességét. A playmoTV szolgáltatás azonban rendkívül kényelmesen és mellékhatások nélkül teszi lehetővé, hogy Windows, Mac OS X, iOS, Apple TV, PS3, vagy Xbox 360 készülékkel nézzük a Netflix, Hulu Plus, Hulu, iTunes Store, Amazon Instant Video, NBC, ABC, CBS, Lifetime, FOX Soccer TV videó csatornáit, illetve válogassunk a Pandora, Spotify, Grooveshark, Last.FM hatalmas zenei kínálatából. A  playmoTV   oldalán részletes leírást kapunk, hogyan kell számítógépünket