Ugrás a fő tartalomra

Autóvezetés a kiterjesztett valóságban (videó)

A gépkocsivezetés komoly figyelmet igényel. Így azután minden segítség jól jöhet, például ha olyan információkat is látunk az úton, amiket csak a számítógép helyez oda.

A kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) igen népszerű informatikai fejlesztési irány, főleg amióta olyan számítási kapacitással rendelkeznek az okostelefonok, hogy már azokkal is kényelmesen lehet használni.

A kiterjesztett valóságot előállító alkalmazások használatakor a mobilunk kamerájával szétnézve egy adott környéken, megjelennek az éppen a képen látható objektumok adatai, leírásuk, távolságuk. Az AR fontos előfeltétele, hogy az adott telefon képes legyen a helymeghatározásra és tudja, merre néznek vele, azaz legyen benne iránytű.

A legújabb iPhone-ra készült, kiterjesztett valóságot létrehozó program az autóvezetést segíti. Az Augmented Driving (http://itunes.apple.com/us/app/augmented-driving/id366841514?mt=8) 3GS készülékekre készült és másodpercenként legfeljebb 10 képkocából álló “élőképre” tudja ráhelyezni a vezetőt segítő információkat.

A program első használata előtt el kell végezni egy rövid kalibrációt, hogy megfelelően helyezzük el a szélvédő mögött a telefont. Ezután indulhat az utazás a kiterjesztett valóságban.

A program jelenlegi változata két fontos paramétert figyel és az ezekhez tartozó képeket, adatokat rajzolja ki a képernyőre. Az egyik a “Lane Detection”, ami az éppen használt forgalmi sávot figyeli. A saját sávunkat kékkel kiszínezi és haladási irányunkra merőlegesen húzott vonalak sűrüségével ábrázolja sebességünket. Ha elhagyjuk a sávot, a színezés pirosra vált és hangjelzés is figyelmeztet, nehogy egy véletlen manőver legyen az elmozdulás oka. Amint stabilan átlépünk a másik sávba, ismét kékkel jelzet úton haladhatunk.

Talán a sáv figyelésnél is fontosabb, hogy a program fel tudja ismerni az előttünk haladó járművet és figyelmeztet, ha nem megfelelő a követési távolság. A “Vechile Detection” a képernyőn szereplő járműveket zöldre, sárgára illetve pirosra színezi, attól függően, mennyire kell figyelnünk azokra. Itt fontos szerepe van a sáv figyelésnek is, mivel hiába van előttünk egész közel egy jármű, ha az a mellettünk lévő sávban halad.

A járművek és a sávok figyelésén kívül a képernyőn folyamatosan láthatjuk pillanatnyi sebességünket és az aktuális forgalmi sáv szélességét is. Mindezt működés közben is meg lehet nézni a következő videón:



A programot folyamatosan fejlesztik, a készítők egye több információt szeretnének elhelyezni a képernyőn és ezzel egyre jobban kiterjeszteni a valóságot. Ehhez nagy segítséget jelent az iPhone 4 megjelenése, amelynek jóval nagyobb a számítási teljesítménye és a képernyő felbontása.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Síelőknek indított appot a Helly Hansen

Nincs is annál jobb, mint amikor a frissen hullott hóban szelhetjük a hegyeket. A Helly Hansen ezért új applikációt fejlesztett a téli sportok szerelmeseinek. A First Track alkalmazást azoknak találták ki, akik a legelső nyomokat szeretnék rajzolni a térdig érő szűz hóba. Az új app egy hagyományos ébresztőórából és egy speciális hó jelző funkcióból áll. Ha az éjszaka hullott hó mennyisége meghaladja az előre beállított értéket, a program reggel korábban ébreszt. Így a többieket megelőzve elsőként mehetünk fel a pályára, ahol friss szűzhó fog várni. Csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a legközelebbi síterepet, beállítjuk a hó mélységét, és hogy ettől függően hány órakor akarunk felkelni, majd nyugodtan alhatunk. A First Tracks gondoskodik róla, hogy semmiről ne maradjunk le. A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis -ban

2011 legizgalmasabb világrekordjai

A RecordSetter oldalra idén is számos érdekes és meghökkentő rekordkísérletről készült  videót küldtek be. A világ 50 országából érkezett és mozgóképes bizonyítékokkal alátámasztott rekordok száma több mint 8000 volt. Ezek közül az oldal üzemeltetői kiválogatták a tizenöt legérdekesebbet. A listában olyanok kaptak helyet, mint például a legtöbb ember felett elvégzett szaltó, a legtöbb egy kézben tartott ceruza, a harminc másodperc alatt legtöbb lenyelt borotvapenge vagy az a break táncos, aki a leghosszabb ideig, több mint 13 percig forgott megállás nélkül a fején.  A Top 15 rekord videóját itt lehet megnézni,  és ezek alapján bárki megpróbálhatja megdönteni ezeket a csúcsokat. Mielőtt azonban bárki erre szánja magát, gondoskodjon a kísérlet dokumentálásáról, mert csak így lehet elfogadtatni az esetleges új rekordot. Related articles Set your own bizarre World Record at Record Setter (lostateminor.com) How To Set A World Record: Here's What To Do (VIDEO) (huffingtonpost.com)

Netflix, Hulu és társai Magyarországról

Jónéhány olyan zenei és videó szolgáltatás van az interneten, amit hazánkból nem lehet elérni. Így azután csak szomorkodva olvashatjuk az ismertetőket, hogy milyen remek filmeket, tévésorozatokat nézhetnénk meg, illetve mekkora zenei kínálatból válogathatnánk, ha az USA-ból vagy néhány tőlünk nyugatabbra levő országból csatlakoznánk az internetre. Proxy és VPN beállításokkal ki lehet kerülni ezeknek a korlátozásoknak egy részét, azonban az ilyen megoldások meglehetősen bonyolultak és gyakran nagyon lelassítják az internetünk sebességét. A playmoTV szolgáltatás azonban rendkívül kényelmesen és mellékhatások nélkül teszi lehetővé, hogy Windows, Mac OS X, iOS, Apple TV, PS3, vagy Xbox 360 készülékkel nézzük a Netflix, Hulu Plus, Hulu, iTunes Store, Amazon Instant Video, NBC, ABC, CBS, Lifetime, FOX Soccer TV videó csatornáit, illetve válogassunk a Pandora, Spotify, Grooveshark, Last.FM hatalmas zenei kínálatából. A  playmoTV   oldalán részletes leírást kapunk, hogyan kell számítógépünket