Ugrás a fő tartalomra

Szamosfeszt

Háromszor hét
Mondják, a Nyírség és a Szatmári síkság tájékán az Ecsedi-láp mélységes mély mocsarában tanyázott egy förtelmes sárkány. Akkoriban élt egy Bátor Opos nevű vitéz, aki elhatározta, ő biz megöli azt a jószágot. Súlyos buzogányával leszállt a mélybe, s agyonverte a pokolfajzatot, majd bizonyságul kitörte annak három fogát. A király megjutalmazta a vitézt, akitől a Báthoriak magukat származtatják, a három sárkányfog képmása meg bekerült a családi címerbe. Azt is mondják, hogy ez jóval korábban történt, s igazából egy Vid nevű vitéz volt a sárkányölő. Mások meg úgy tudják, nem is az Ecsedi-lápban lakozott a sárkány, hanem a Kraszna-folyó mentén. Volt egy nagy barlang, ahonnan egy embert-állatot pusztító hétfejű veszedelem tartotta rettegésben a vidéket. Sok vitéz próbálta megölni, levágták már hat fejét, a farkát, de csak nem sikerült elpusztítani, míg egy Bátor nevezetű legény, egy tündér kegyeit keresve cselhez folyamodva legyőzte. És még azt is mondják, hogy a templomépítő Báthori István is megölt egy sárkányt. Igaz, ő véletlenül. Báthori puszta kézzel megölte a városra támadó bikát, s áthajította a templom tornyán. Repült a nehéz vad és egy éppen arra repülő sárkányt telibe talált.
A nyírbátori református templom déli falán, Báthori István erdélyi vajda 1488-as címerkövén ott a Sárkányrend jelvénye, a farkával saját nyaka köré tekeredő sárkánykígyó.
Évszázadok múltán, immár 3x7 esztendeje, egy sajátos fesztivál végén, a nyírbátori minorita templom körül, újra és újra megidéződik és legyőzetik egy sárkány.
A fesztivál ötlete és neve Köllő Miklóstól származik, aki 1993-ban felkérte Szász Zsoltot, vegyen részt a fesztiválszervezésében. Az operatív munkát a több környékbeli rendezvényt jegyző (mai nevén) Szárnyas Sárkány Kulturális Vállalkozás végzi. A huszadik fesztiválon Rumi László vette át a művészeti vezetést.
A sárkányfeszt egyedülállóságát a fesztiválok sorában az impulzusok, különféleségek találkozása jelenti. Egyszerre tud családias, lokális, regionális és globális, hazai és nemzetközi lenni; szakrális-rituális témákat, mitikus történelmi hagyományokat megidéző és modern szellemiségű; természetközeli és az épített kulturális örökségbe illeszkedő. Teret ad a magaskultúra, a rétegzene, a művészet, a hagyomány, a mára "klasszikussá" vált populáris kultúra művelőinek – egyszerre nyerve el mind az igényes kritika, mind az utca embere tetszését. A záró produkcióban egy ünnepi keretbe foglalt, szimbolikus történetmesélés nagyléptékű térjátékának helyszíne, ahol a néző maga is szereplővé válik. (Gönczy Mónika)
II. Szamosfeszt - Monostori Napok
2013. július 5-6., Cégénydányád
2013. július 5., péntek
12.00-tól egész nap a Magor Magyarjai Hagyományőrző Egyesület várja a kicsiket és nagyokat a közel 100 különböző fajátékból álló játszóudvarán
13.00     Történelmi bajvívó Egyesület bemutatója  
14.30     Történelmi bajvívó Egyesület bemutatój  
14.40     ORT-IKI: Perseus királyfi csuda tettei
15.40     Bartha Tóni Bábszínháza: Paprika Jancsi
17.20     GABRIEN Néptánc Csoport (Géberjén)
18.20     Kuckó Művésztanya: Furulyás Jankó, A bugyuta ember
19.00    Fesztiválnyitó ceremónia az ORT-IKI Báb- és Utcaszínházi Társulat gólyalábas parádéjával.
 19.30     Parapács Zenekar koncertje, táncház
 21.00     Ferenczi György és a Rackajam koncertje

17.00 után belépő: Helyszínen 1800 Ft Elővételben: 1400 Ft.

2013. július 6. szombat
06.00 Kezdetét veszi a cégénydányádi családi horgászverseny - helyszíne a horgásztó
09.00 Egész nap  a Magor Magyarjai Hagyományőrző Egyesület várja a kicsiket és nagyokat a közel 100 különböző fajátékból álló játszóudvarán

10.00     Történelmi bajvívó Egyesület bemutatója                  
13.00     ORT-IKI: gólyalábas parádé
13.30    Történelmi bajvívó Egyesület bemutatója
15.00     Róka Szabolcs – Kátai Zoltán: Zöld Péter mesejáték
15.30    Történelmi bajvívó Egyesület bemutatója
17.00     Petri Pengetős Citerazenekar és énekegyüttes
17.30     Tönköly Zenekar táncházas koncertje
18.30     Szatmár Táncegyüttes (Mátészalka)
19.10     Kátai Zoltán – Róka Szabolcs: Krónikás énekek (koncert)
19.50     Petrás Mária és a Muzsikás Együttes koncertje
21.10     Tönköly Zenekar táncházas koncertje
22.00     Örökség Zenekar koncertje

Belépő csak 17 órától van. A helyszínen 2000 Ft,  elővételben 1600 Ft.

Jegyek elővételben kaphatók:
Kelet-Magyarország: Nyíregyháza, Dózsa György utca 4/6
RádióSom: Fehérgyarmat, Kossuth tér 36.
Cégénydányád Község Önkormányzata: 4732, Cégénydányád, Dózsa Gy. út 2.
City rádió: Szatmárnémeti,  I.C.Brãtianu utca, 1/15

Túralehetőségek mindkét nap
Lovastúra: Gyügye – Szamosújlak (Európa Nostra díjas templomok)
Buszos túra: Szatmárcseke – Túristvándi
Vegyes túra: Pálinkatúra Panyolára
A túrák nap közben a fesztivál helyszínről igény szerint indulnak.

Mindkét nap: Szabó Bandi Lovasudvara, Bartha Tóni Csúzlizdája, mesterségbemutatók, népi játékok.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Síelőknek indított appot a Helly Hansen

Nincs is annál jobb, mint amikor a frissen hullott hóban szelhetjük a hegyeket. A Helly Hansen ezért új applikációt fejlesztett a téli sportok szerelmeseinek. A First Track alkalmazást azoknak találták ki, akik a legelső nyomokat szeretnék rajzolni a térdig érő szűz hóba. Az új app egy hagyományos ébresztőórából és egy speciális hó jelző funkcióból áll. Ha az éjszaka hullott hó mennyisége meghaladja az előre beállított értéket, a program reggel korábban ébreszt. Így a többieket megelőzve elsőként mehetünk fel a pályára, ahol friss szűzhó fog várni. Csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a legközelebbi síterepet, beállítjuk a hó mélységét, és hogy ettől függően hány órakor akarunk felkelni, majd nyugodtan alhatunk. A First Tracks gondoskodik róla, hogy semmiről ne maradjunk le. A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis -ban

2011 legizgalmasabb világrekordjai

A RecordSetter oldalra idén is számos érdekes és meghökkentő rekordkísérletről készült  videót küldtek be. A világ 50 országából érkezett és mozgóképes bizonyítékokkal alátámasztott rekordok száma több mint 8000 volt. Ezek közül az oldal üzemeltetői kiválogatták a tizenöt legérdekesebbet. A listában olyanok kaptak helyet, mint például a legtöbb ember felett elvégzett szaltó, a legtöbb egy kézben tartott ceruza, a harminc másodperc alatt legtöbb lenyelt borotvapenge vagy az a break táncos, aki a leghosszabb ideig, több mint 13 percig forgott megállás nélkül a fején.  A Top 15 rekord videóját itt lehet megnézni,  és ezek alapján bárki megpróbálhatja megdönteni ezeket a csúcsokat. Mielőtt azonban bárki erre szánja magát, gondoskodjon a kísérlet dokumentálásáról, mert csak így lehet elfogadtatni az esetleges új rekordot. Related articles Set your own bizarre World Record at Record Setter (lostateminor.com) How To Set A World Record: Here's What To Do (VIDEO) (huffingtonpost.com)

Netflix, Hulu és társai Magyarországról

Jónéhány olyan zenei és videó szolgáltatás van az interneten, amit hazánkból nem lehet elérni. Így azután csak szomorkodva olvashatjuk az ismertetőket, hogy milyen remek filmeket, tévésorozatokat nézhetnénk meg, illetve mekkora zenei kínálatból válogathatnánk, ha az USA-ból vagy néhány tőlünk nyugatabbra levő országból csatlakoznánk az internetre. Proxy és VPN beállításokkal ki lehet kerülni ezeknek a korlátozásoknak egy részét, azonban az ilyen megoldások meglehetősen bonyolultak és gyakran nagyon lelassítják az internetünk sebességét. A playmoTV szolgáltatás azonban rendkívül kényelmesen és mellékhatások nélkül teszi lehetővé, hogy Windows, Mac OS X, iOS, Apple TV, PS3, vagy Xbox 360 készülékkel nézzük a Netflix, Hulu Plus, Hulu, iTunes Store, Amazon Instant Video, NBC, ABC, CBS, Lifetime, FOX Soccer TV videó csatornáit, illetve válogassunk a Pandora, Spotify, Grooveshark, Last.FM hatalmas zenei kínálatából. A  playmoTV   oldalán részletes leírást kapunk, hogyan kell számítógépünket