Ugrás a fő tartalomra

22. alkalommal startol a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

2013. október 11–20. között 22. alkalommal rendezi meg a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált. Az idei eseményen továbbra is a kortárs és progresszív művészeti szegmens mutatkozik be, a maga műfaji sokszínűségével. 2013-ban is folytatódik a kávéházak, „kult-kocsmák" helyszínként történő bevonása, ahol a tavalyi koncepcióhoz hasonlóan jazzkoncertek, kortárs tánc előadások, slam poetry estek, illetve új cirkuszi programok kerülnek megrendezésre. A színházi produkciók között látható lesz a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház vendégjátéka, a Mester és Margarita rendezője Balázs Zoltán. Mundruczó Kornél és Wéber Kata Demencia című darabjának ősbemutatóját a Trafóban tekinthetjük meg. A fellépők között találjuk az Ensemble Modern, a Kroumata, a The Brandt Brauer Frick Ensemble együtteseket, valamint Nagy Józsefet és Szelevényi Ákost. Az események közül pedig meghatározó lesz a Monodráma Fesztivál, az ECM Fesztivál, a Kortárs Galériák Éjszakája és a Jazzmaraton.

A Café Budapest eseménysorozat a kortárs művészetek tárházát hozza el az érdeklődőknek a magyar kulturális élet olyan meghatározó helyszínein, mint a Budapest Music Center, a Bárka Színház, a Budapest Jazz Club, a Magyar Nemzeti Galéria, a Nemzeti Színház és a Trafó- Kortárs Művészetek Háza. A café budapEST sorozat helyszíneként közreműködő kávéházak, avagy „kult-kocsmák" az egyik legfontosabb pillérei a fesztiválnak; köztük megtalálható a Téli Kertem, a Szatyor Bár, a Gozsdu Manó Klub, a Kirakat Bisztro, a Kolor Bár, a Mika Tivadar Mulató, a Kazimír Bisztró, a Fogasház, a Púder Bárszínház, valamint a Gödör Klub.

A fesztivál kiemelkedő eseménye a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójában frissen bemutatott Mester és Margarita a Bulgakov-regény rendhagyó adaptációjának magyarországi bemutatója. Az egymás mellett futó szimbolikus, allegorikus és mágikus történetszálakat Balázs Zoltán rendezői koncepciójában DNS-spirálhoz hasonlóan fonja egymásba. A „mese" két különböző változatban tárul elénk. Az összművészeti mozaik szervesen egymásra épülő elemei a szöveg, a látvány, a pontosan megtervezett mozdulatok, a film és a zene, mind-mind része annak az összetett gondolati konstrukciónak, mely a „színház a színházban" élményén keresztül fókuszálja a néző figyelmét a sokrétű történet rejtett tartalmaira.

A The Brandt Brauer Frick Ensemble koncertje a magával ragadó és impulzív, klasszikus hangszerekre komponált, természetes akusztikájú muzsikájával a kortárs minimalizmus, a dance-techno és a jazz izgalmas ötvözete. A csapat az éjszakai klubok és az elegáns koncerttermek szívesen látott formációja, egyedi muzsikájukat hallva ezen nem is lehet csodálkozni.

A Monodráma Fesztiválon október 12–16. között külföldi vendégjátékok és hazai produkciók vesznek részt. Például a ljubljanai Glej Színház, Szlovénia legrégebben működő független teátruma. Megalakulása, 1970 óta az újító, a nyitott, a szabad színház szinonimája, műhely, mely számos, nemzetközileg is komoly rangot szerző szlovéniai színházi alkotónak adott meghatározó impulzusokat. Jure Novak, a Glej rendezője, színésze, írója az Ezért vagyok boldog című önéletrajzi performanszában a depressziót (vagy a boldogságot?) állítja a középpontba. „A mai világban az ember kötelessége, hogy boldog legyen. A reklámplakátokon és a reklámfilmekben látható boldog emberek egyfolytában azt sugallják, hogy milyen könnyű egyedül is boldognak lenni. De mi is valójában a boldogság?"

Az Edition of Contemporary Music (ECM) Fesztivál október 16–19. között a Café Budapest különleges jazz és kortárszenei eseménysorozata, amelynek során lehetőség nyílik többek között az Elina Duni Kvartettel, a Quercus Trióval, Boros Zsófiával és a Susanne Abbuehl Kvartettel találkozni. Opus Jazz Club-ban és a Budapest Music Centerben a nagyhírű – számos Grammy-díjat elnyerő –lemezkiadó legújabb és egész Európában nagy izgalommal várt projektjeit mutatja be. A kivételes atmoszférával kecsegtető koncerteken olyan karizmatikus előadókkal találkozhatunk, mint June Tabor, Iain Ballamy vagy Elina Duni.

A Kortárs Galériák Éjszakájához október 17-én 18–24 óra között több mint 20 neves kiállító csatlakozik; az esemény során az érdeklődők betekinthetnek a kortárs galériák világába, részt vehetnek kiállítás-megnyitókon, találkozhatnak művészekkel és számos újdonsággal gazdagodhat a vizuális világuk.

A Jazzmaraton programján október 18-án és 19-én a Ninagram, Luiza Zan, Barabás Lőrinc, a Pálinkaálom, a Borbély Műhely és a Tóth Vera-Éles Gábor duó koncertjei érzékeltetik, hogy milyen tágas és milyen sokrétű az a zenei világ, melyet csak egyszerűen jazznek nevezünk.
A jazzvilág két gitáros óriása, Mike Stern és John Abercrombie is fellép a Café Budapest Fesztiválon. Abercrombie „39 Steps" című, idén ősszel megjelenő anyagát mutatja be. A legendás mester a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy arra törekszik, hogy játéka révén a közönség eleven kapcsolatba lépjen a jazz kimeríthetetlenül gazdag múltjával, és azt szeretné, ha ugyanilyen intenzíven át is élné a zenei határok kitágíthatóságának élményét. Mike Stern is friss zenei anyaggal érkezik, hitvallása, hogy a zene az a hely, ahol bármi megtörténhet.

Budapest felfedezése mások nézőpontjából – ez lehetne a mottója a „Hosszúlépés. Járunk?" csapatának rendhagyó városnéző túráinak. Bemutatják például azokat a helyszíneket, melyeket az utóbbi években oly szívesen leptek el hollywoodi filmesek. Választ kapunk arra, hogy miért látják fővárosunkat Kelet-Berlinnek, Szentpétervárnak, Párizsnak vagy – jól emlékszünk még a Madonnával forgatott Evitára – Buenos Airesnek. Egy másik túrán Cseh Tamás nyomába eredhetünk, az emblematikus dalénekes kedves budai helyeit járhatjuk végig, többek között a híres „presszókört". A kalauz Bereményi Géza lesz.

A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis-ban

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Síelőknek indított appot a Helly Hansen

Nincs is annál jobb, mint amikor a frissen hullott hóban szelhetjük a hegyeket. A Helly Hansen ezért új applikációt fejlesztett a téli sportok szerelmeseinek. A First Track alkalmazást azoknak találták ki, akik a legelső nyomokat szeretnék rajzolni a térdig érő szűz hóba. Az új app egy hagyományos ébresztőórából és egy speciális hó jelző funkcióból áll. Ha az éjszaka hullott hó mennyisége meghaladja az előre beállított értéket, a program reggel korábban ébreszt. Így a többieket megelőzve elsőként mehetünk fel a pályára, ahol friss szűzhó fog várni. Csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a legközelebbi síterepet, beállítjuk a hó mélységét, és hogy ettől függően hány órakor akarunk felkelni, majd nyugodtan alhatunk. A First Tracks gondoskodik róla, hogy semmiről ne maradjunk le. A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis -ban

2011 legizgalmasabb világrekordjai

A RecordSetter oldalra idén is számos érdekes és meghökkentő rekordkísérletről készült  videót küldtek be. A világ 50 országából érkezett és mozgóképes bizonyítékokkal alátámasztott rekordok száma több mint 8000 volt. Ezek közül az oldal üzemeltetői kiválogatták a tizenöt legérdekesebbet. A listában olyanok kaptak helyet, mint például a legtöbb ember felett elvégzett szaltó, a legtöbb egy kézben tartott ceruza, a harminc másodperc alatt legtöbb lenyelt borotvapenge vagy az a break táncos, aki a leghosszabb ideig, több mint 13 percig forgott megállás nélkül a fején.  A Top 15 rekord videóját itt lehet megnézni,  és ezek alapján bárki megpróbálhatja megdönteni ezeket a csúcsokat. Mielőtt azonban bárki erre szánja magát, gondoskodjon a kísérlet dokumentálásáról, mert csak így lehet elfogadtatni az esetleges új rekordot. Related articles Set your own bizarre World Record at Record Setter (lostateminor.com) How To Set A World Record: Here's What To Do (VIDEO) (huffingtonpost.com)

Netflix, Hulu és társai Magyarországról

Jónéhány olyan zenei és videó szolgáltatás van az interneten, amit hazánkból nem lehet elérni. Így azután csak szomorkodva olvashatjuk az ismertetőket, hogy milyen remek filmeket, tévésorozatokat nézhetnénk meg, illetve mekkora zenei kínálatból válogathatnánk, ha az USA-ból vagy néhány tőlünk nyugatabbra levő országból csatlakoznánk az internetre. Proxy és VPN beállításokkal ki lehet kerülni ezeknek a korlátozásoknak egy részét, azonban az ilyen megoldások meglehetősen bonyolultak és gyakran nagyon lelassítják az internetünk sebességét. A playmoTV szolgáltatás azonban rendkívül kényelmesen és mellékhatások nélkül teszi lehetővé, hogy Windows, Mac OS X, iOS, Apple TV, PS3, vagy Xbox 360 készülékkel nézzük a Netflix, Hulu Plus, Hulu, iTunes Store, Amazon Instant Video, NBC, ABC, CBS, Lifetime, FOX Soccer TV videó csatornáit, illetve válogassunk a Pandora, Spotify, Grooveshark, Last.FM hatalmas zenei kínálatából. A  playmoTV   oldalán részletes leírást kapunk, hogyan kell számítógépünket