Ugrás a fő tartalomra

Hamis fájlnevekkel támadják a hirdetők a fájlcserélőket

Ha fájlcserélőt használ, ne lepődjön meg amikor a legújabb Linux helyett egy Viagra-t reklámozó filmet fog a számítógépén találni. A PeerMatrix rendszerét használó hirdetéseket ugyanis akaratunk ellenére is le fogjuk tölteni.

Egy mai ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány) hír arról számol be, hogy bejelentették a PeerMatrix szoftver legújabb változatát, amely most először lehetővé teszi a reklámozók számára, hogy 200 millió olyan felhasználót érjenek el, akik fájlmegosztó rendszereket használnak.
A program lényege, hogy a Gnutella hálózaton hamis keresési találatokat ad, így az eredeti állományok helyett kéretlen hirdetéseket kapnak a felhasználók. A rendszer a LimeWire, MP3 Rocket, Shareaza és a Gnutella hálózatán működő más P2P klienseket tudja megtéveszteni. A rendszer olyan hirdetéseket hoz létre, amelyek neve azonos azzal amit éppen keresünk.  Ha például valaki a legújabb Terminator filmet keresi, akkor az úgynevezett AdMorph technikával a hirdetők bizonyos fájljait átnevezi terminator.mpg-re és  ezt kínálja fel letöltésre a találati listában. A gyanútlan felhasználó persze letölti állományt és csak annak megnyitásakor, lejátszásakor fogja észrevenni, hogy nem azt kapta, amit szeretet volna. A rendszer eredeti ötletében olyan reklámok megjelenítéséről van szó, amelyek valamilyen ódon azért kapcsolódnak a keresett tartalomhoz, azonban erre nincs semmi biztosíték.
A PeerMatrix üzleti modellje arra épül, hogy ezzel a technikával 200 millió fájlcserélő felhasználót tudnak hirdetésekkel elérni. Pontosabban hamis fájlnevekbe burkolt, kéretlen hirdetésekkel.
Persze igaz, hogy aki fájlcserélőket használ, az meg is érdemli, azonban nem biztos, hogy a P2P hálózatokon található minden anyag illegális. Ha például valaki egy új Linux disztribúciót akar gyorsan letölteni, és helyette egy reklámfilmet kap egy potencianövelő szerről, nem biztos, hogy örül neki. Ez a megoldás majdnem olyan mint a levélszemétben küldött reklámok, ráadásul a PeerMatrix rendszerében nincs semmilyen kontroll, így a hirdetők egészen vad dolgokat is belecsempészhetnek a hamis névvel terjesztett állományokba. Ezek akár futtatható fájlok is lehetnek, ennek pedig hatalmas biztonsági veszélye lehet.

Megjegyzések

  1. Most már csak a kiadói jogvédőknek kell ráharapni, és meghal a P2P világ. Letöltöm a legfrissebb premierfilmet és nézhetem a nevelőfilmet. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Síelőknek indított appot a Helly Hansen

Nincs is annál jobb, mint amikor a frissen hullott hóban szelhetjük a hegyeket. A Helly Hansen ezért új applikációt fejlesztett a téli sportok szerelmeseinek. A First Track alkalmazást azoknak találták ki, akik a legelső nyomokat szeretnék rajzolni a térdig érő szűz hóba. Az új app egy hagyományos ébresztőórából és egy speciális hó jelző funkcióból áll. Ha az éjszaka hullott hó mennyisége meghaladja az előre beállított értéket, a program reggel korábban ébreszt. Így a többieket megelőzve elsőként mehetünk fel a pályára, ahol friss szűzhó fog várni. Csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a legközelebbi síterepet, beállítjuk a hó mélységét, és hogy ettől függően hány órakor akarunk felkelni, majd nyugodtan alhatunk. A First Tracks gondoskodik róla, hogy semmiről ne maradjunk le. A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis -ban

2011 legizgalmasabb világrekordjai

A RecordSetter oldalra idén is számos érdekes és meghökkentő rekordkísérletről készült  videót küldtek be. A világ 50 országából érkezett és mozgóképes bizonyítékokkal alátámasztott rekordok száma több mint 8000 volt. Ezek közül az oldal üzemeltetői kiválogatták a tizenöt legérdekesebbet. A listában olyanok kaptak helyet, mint például a legtöbb ember felett elvégzett szaltó, a legtöbb egy kézben tartott ceruza, a harminc másodperc alatt legtöbb lenyelt borotvapenge vagy az a break táncos, aki a leghosszabb ideig, több mint 13 percig forgott megállás nélkül a fején.  A Top 15 rekord videóját itt lehet megnézni,  és ezek alapján bárki megpróbálhatja megdönteni ezeket a csúcsokat. Mielőtt azonban bárki erre szánja magát, gondoskodjon a kísérlet dokumentálásáról, mert csak így lehet elfogadtatni az esetleges új rekordot. Related articles Set your own bizarre World Record at Record Setter (lostateminor.com) How To Set A World Record: Here's What To Do (VIDEO) (huffingtonpost.com)

Netflix, Hulu és társai Magyarországról

Jónéhány olyan zenei és videó szolgáltatás van az interneten, amit hazánkból nem lehet elérni. Így azután csak szomorkodva olvashatjuk az ismertetőket, hogy milyen remek filmeket, tévésorozatokat nézhetnénk meg, illetve mekkora zenei kínálatból válogathatnánk, ha az USA-ból vagy néhány tőlünk nyugatabbra levő országból csatlakoznánk az internetre. Proxy és VPN beállításokkal ki lehet kerülni ezeknek a korlátozásoknak egy részét, azonban az ilyen megoldások meglehetősen bonyolultak és gyakran nagyon lelassítják az internetünk sebességét. A playmoTV szolgáltatás azonban rendkívül kényelmesen és mellékhatások nélkül teszi lehetővé, hogy Windows, Mac OS X, iOS, Apple TV, PS3, vagy Xbox 360 készülékkel nézzük a Netflix, Hulu Plus, Hulu, iTunes Store, Amazon Instant Video, NBC, ABC, CBS, Lifetime, FOX Soccer TV videó csatornáit, illetve válogassunk a Pandora, Spotify, Grooveshark, Last.FM hatalmas zenei kínálatából. A  playmoTV   oldalán részletes leírást kapunk, hogyan kell számítógépünket