Ugrás a fő tartalomra

Videók YouTube-ra, iPhone-ra, pillanatok alatt

A multimédiás feladatok közül a legtöbb erőforrásra a videók konvertálásakor van szülkség. Egy USB kulcs méretű, hardveres gyorsítóval azonban töredékére csökkenthetjük a kódolási időt.

Az egyik legtöbb helyen használt videó tömörítési formátum a H264. Ennek a hivatalos neve MPEG-4 Part 10 vagy MPEG-4 AVC (advanced video coding), és ez az MPEG-4 legtöbbet tudó változata, Ez elvileg csak videó tömörítést jelent és a hozzá társított audió kodek neve AAC (advanced audio coding) vagy MPEG-4 Part 3. Ennek a tömörítésnek nagyon sok állítható paramétere van, de ha kiváló kép- és hangminőséget szeretnénk, úgy, hogy az eredményül kapott fájl mérete se legyen nagy, akkor a művelet még a mai gyors gépeket is alaposan próbára teszi.
A Macintosh tulajdonosok (akik amúgy is előszeretettel használják ezt a kódolást a Windows Media Video-val szemben), egy USB-re csatlakoztatható hardveres tömörítővel többszörösére gyorsíthatják a H264 formátumú fájlok előállítását és közben a számítógép processzorát sem terhelik.

Az elgato turbo.264 készüléket a mellékelt szoftver telepítése után két módon tudjuk használni. Egyrészt a Turbo.264 elnevezésű önálló programmal, másrészt beépül a Macintosh-on futó legtöbb videó alkalmazásba (EyeTV, iMovie, Final Cut Pro, QuickTime Pro), így ha ezekből exportálunk, akkor a formátumok között megtaláljuk a hardverrel támogatott H264 tömörítést is.
Az önálló szoftver használata egyszerűbb már nem is lehetne: csak rá kell dobnunk a program ablakára azt a videó állományt, amit H264-re szeretnénk konvertálni. Ezután ki kell választani, milyen beállításokat akarunk használni. Ezek között vannak előre definiált változatok, iPod-ra, iPhone-ra, Apple TV-re, Sony PSP-re és YouTube-ra. Ezeken kívül egyedi beállításokat is készíthetünk és azokat el is menthetjük a későbbi használathoz. Ezután már csak a Start gombot kell megnyomni és már pörögnek is a gépkocsi műszerfalra hasonlító ablakban a számlálók, amelyek az átalakításból még hátralévő időt és a másodpercenként elkészült képkockák számát mutatják. A sebességet persze igazán úgy lehet értékelni, ha ugyanazt a videót megpróbáljuk a Turbo.264 nélkül is konvertálni. A teszteléshez egy tévéből felvett, teljes képpont-méretű videót használtunk. A QuickTime Pro-ból exportáltunk AppleTV formátumra egy 2 GHz-es Intel Core Duo MacBook-on. A hardveres kiegészítő nélkül 30, az elgato Turbo.264 közreműködésével pedig 6 perc alatt készült el a videó. Ráadásul az első esetben mindkét processzort csaknem teljesen ez a művelet kötötte le, míg a Turbo.264 használatakor a processzorok 10-15 százalékos terhelésen dolgoztak.
A programnak egyszerre több bemeneti állományt is megadhatunk, ezeket sorban egymás után fogja konvertálni. Ha pedig a végeredmény a YouTube-ra készül és előre megadjuk felhasználó nevünket és jelszavunkat, akkor a program automatikusan elvégzi a feltöltést is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Síelőknek indított appot a Helly Hansen

Nincs is annál jobb, mint amikor a frissen hullott hóban szelhetjük a hegyeket. A Helly Hansen ezért új applikációt fejlesztett a téli sportok szerelmeseinek. A First Track alkalmazást azoknak találták ki, akik a legelső nyomokat szeretnék rajzolni a térdig érő szűz hóba. Az új app egy hagyományos ébresztőórából és egy speciális hó jelző funkcióból áll. Ha az éjszaka hullott hó mennyisége meghaladja az előre beállított értéket, a program reggel korábban ébreszt. Így a többieket megelőzve elsőként mehetünk fel a pályára, ahol friss szűzhó fog várni. Csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a legközelebbi síterepet, beállítjuk a hó mélységét, és hogy ettől függően hány órakor akarunk felkelni, majd nyugodtan alhatunk. A First Tracks gondoskodik róla, hogy semmiről ne maradjunk le. A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis -ban

2011 legizgalmasabb világrekordjai

A RecordSetter oldalra idén is számos érdekes és meghökkentő rekordkísérletről készült  videót küldtek be. A világ 50 országából érkezett és mozgóképes bizonyítékokkal alátámasztott rekordok száma több mint 8000 volt. Ezek közül az oldal üzemeltetői kiválogatták a tizenöt legérdekesebbet. A listában olyanok kaptak helyet, mint például a legtöbb ember felett elvégzett szaltó, a legtöbb egy kézben tartott ceruza, a harminc másodperc alatt legtöbb lenyelt borotvapenge vagy az a break táncos, aki a leghosszabb ideig, több mint 13 percig forgott megállás nélkül a fején.  A Top 15 rekord videóját itt lehet megnézni,  és ezek alapján bárki megpróbálhatja megdönteni ezeket a csúcsokat. Mielőtt azonban bárki erre szánja magát, gondoskodjon a kísérlet dokumentálásáról, mert csak így lehet elfogadtatni az esetleges új rekordot. Related articles Set your own bizarre World Record at Record Setter (lostateminor.com) How To Set A World Record: Here's What To Do (VIDEO) (huffingtonpost.com)

Netflix, Hulu és társai Magyarországról

Jónéhány olyan zenei és videó szolgáltatás van az interneten, amit hazánkból nem lehet elérni. Így azután csak szomorkodva olvashatjuk az ismertetőket, hogy milyen remek filmeket, tévésorozatokat nézhetnénk meg, illetve mekkora zenei kínálatból válogathatnánk, ha az USA-ból vagy néhány tőlünk nyugatabbra levő országból csatlakoznánk az internetre. Proxy és VPN beállításokkal ki lehet kerülni ezeknek a korlátozásoknak egy részét, azonban az ilyen megoldások meglehetősen bonyolultak és gyakran nagyon lelassítják az internetünk sebességét. A playmoTV szolgáltatás azonban rendkívül kényelmesen és mellékhatások nélkül teszi lehetővé, hogy Windows, Mac OS X, iOS, Apple TV, PS3, vagy Xbox 360 készülékkel nézzük a Netflix, Hulu Plus, Hulu, iTunes Store, Amazon Instant Video, NBC, ABC, CBS, Lifetime, FOX Soccer TV videó csatornáit, illetve válogassunk a Pandora, Spotify, Grooveshark, Last.FM hatalmas zenei kínálatából. A  playmoTV   oldalán részletes leírást kapunk, hogyan kell számítógépünket