Ugrás a fő tartalomra

A 100 éves tanárlegenda

Az első 100 éves tanár, aki a kerek évfordulón maga vehette át az Apácai díjat. A kitűnő szellemi frissességnek örvendő Kovács Béla tanár úr emlékszik több száz tanítványára, azok lakhelyére, sőt születésük napján is felhívja őket. 

A kántor-rendező Kiss-Stefán Mónikát lenyűgözte Béla bácsi személyisége, humora, fantasztikus történetei, így Béla bácsi főszereplésével, az EMMI és az NKA támogatásával elkészítette a 100 éves tanárlegenda című filmjét. De nehogy azt gondolják, hogy egy unalmas visszaemlékezés ez a dokumentumfilm! Az egykori szerzetes tanár fogta a stábot és hihetetlen energiával elvitte őket Tolcsvára, ahol 100 éve keresztelték, meglátogattak néhány borospincét; Bacsó András főborász vezénylésével pedig az elmúlt 100 év borait kóstolgatva, mint egy élő időkapszula, sztorizott Béla bácsi. Ezután Gödöllőre invitálta a társaságot az ünnepelt, aki 9 évesen került a premontrei rendbe. Az út végül Szegedre vezetett, ahol a Radnóti Miklós és Ságvári Endre Gimnáziumban tanított francia nyelvet. Hűséges tanítványai, Pálfi György, a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének vezetője főszervezésével hihetetlen ünnepséget tartottak egykori tanáruknak a francia nagykövet, Eric Fournier közreműködésével. A diákok között olyan ismert arcok is felbukkantak, mint Novák Katalin államtitkár asszony, Balogh László helyettes államtitkár, Dlusztus Imre borszakíró, Csernus Imre diplomata, Harmath Csaba gasztronómiai szakértő. Egy-egy pohár bor vagy éppen jófajta pálinka mellett pedig csodálatos történeteivel mindenkit lenyűgözött a mesélő tanárlegenda. A stáb tagjai között ugyancsak jeles szakemberek vannak, mint például a film vágója, Mózes Gyula, aki a Kincsem című filmben dolgozott. A rendező, Kiss-Stefán Mónika sajátossága, hogy mindegyik filmjében maga zenél. A 100 éves tanárlegenda című filmben civilként a Délegyházi Református Templomban kántorkodó rendező maga is játszik a tolcsvai katolikus templom orgonáján. 






Evernote helps you remember everything and get organized effortlessly. Download Evernote.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Síelőknek indított appot a Helly Hansen

Nincs is annál jobb, mint amikor a frissen hullott hóban szelhetjük a hegyeket. A Helly Hansen ezért új applikációt fejlesztett a téli sportok szerelmeseinek. A First Track alkalmazást azoknak találták ki, akik a legelső nyomokat szeretnék rajzolni a térdig érő szűz hóba. Az új app egy hagyományos ébresztőórából és egy speciális hó jelző funkcióból áll. Ha az éjszaka hullott hó mennyisége meghaladja az előre beállított értéket, a program reggel korábban ébreszt. Így a többieket megelőzve elsőként mehetünk fel a pályára, ahol friss szűzhó fog várni. Csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a legközelebbi síterepet, beállítjuk a hó mélységét, és hogy ettől függően hány órakor akarunk felkelni, majd nyugodtan alhatunk. A First Tracks gondoskodik róla, hogy semmiről ne maradjunk le. A teljes anyag elérhető a  Magyar Sajtóanyag Adatbázis -ban

2011 legizgalmasabb világrekordjai

A RecordSetter oldalra idén is számos érdekes és meghökkentő rekordkísérletről készült  videót küldtek be. A világ 50 országából érkezett és mozgóképes bizonyítékokkal alátámasztott rekordok száma több mint 8000 volt. Ezek közül az oldal üzemeltetői kiválogatták a tizenöt legérdekesebbet. A listában olyanok kaptak helyet, mint például a legtöbb ember felett elvégzett szaltó, a legtöbb egy kézben tartott ceruza, a harminc másodperc alatt legtöbb lenyelt borotvapenge vagy az a break táncos, aki a leghosszabb ideig, több mint 13 percig forgott megállás nélkül a fején.  A Top 15 rekord videóját itt lehet megnézni,  és ezek alapján bárki megpróbálhatja megdönteni ezeket a csúcsokat. Mielőtt azonban bárki erre szánja magát, gondoskodjon a kísérlet dokumentálásáról, mert csak így lehet elfogadtatni az esetleges új rekordot. Related articles Set your own bizarre World Record at Record Setter (lostateminor.com) How To Set A World Record: Here's What To Do (VIDEO) (huffingtonpost.com)

Netflix, Hulu és társai Magyarországról

Jónéhány olyan zenei és videó szolgáltatás van az interneten, amit hazánkból nem lehet elérni. Így azután csak szomorkodva olvashatjuk az ismertetőket, hogy milyen remek filmeket, tévésorozatokat nézhetnénk meg, illetve mekkora zenei kínálatból válogathatnánk, ha az USA-ból vagy néhány tőlünk nyugatabbra levő országból csatlakoznánk az internetre. Proxy és VPN beállításokkal ki lehet kerülni ezeknek a korlátozásoknak egy részét, azonban az ilyen megoldások meglehetősen bonyolultak és gyakran nagyon lelassítják az internetünk sebességét. A playmoTV szolgáltatás azonban rendkívül kényelmesen és mellékhatások nélkül teszi lehetővé, hogy Windows, Mac OS X, iOS, Apple TV, PS3, vagy Xbox 360 készülékkel nézzük a Netflix, Hulu Plus, Hulu, iTunes Store, Amazon Instant Video, NBC, ABC, CBS, Lifetime, FOX Soccer TV videó csatornáit, illetve válogassunk a Pandora, Spotify, Grooveshark, Last.FM hatalmas zenei kínálatából. A  playmoTV   oldalán részletes leírást kapunk, hogyan kell számítógépünket